Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

APPeL³-project Syntra AB : 'Succesvolle initiatie tot levenslang leren voor kort- en oudgeschoolden in kinderopvang'

Op woensdag 5 juni krijgen de afgestudeerde cursisten van de opleiding “Logistiek medewerker in de Kinderopvang” hun attest uitgereikt op de Campus van Berchem. Het moment markeert het succes van een gezamenlijke inspanning om de personeelsuitdagingen in de kinderopvang aan te pakken.

Een jaar geleden kregen Syntra AB, Kinderdagverblijf Kinderspel en Wingparent een subsidie toegekend vanuit het APPeL³-fonds van de Provincie en de POM Antwerpen, gelinkt aan het Antwerps Provinciaal Partnerschap een Leven Lang Leren.

 

Dit initiatief had tot doel om extra basisvaardigheden bij te brengen en levenslang leren te stimuleren bij kort- en oudgeschoolden.

Het consortium ontwikkelde twee trainingen voor de kinderopvang: logistiek medewerker -een voortraject voor de erkende opleiding van Kinderbegeleider- en werkplekcoach -een coachingstraject om collega ’s beter te ondersteunen in hun werking. De uitgewerkte curricula omvatten niet alleen traditionele, ondersteunende beroepsvaardigheden voor de kinderopvang, maar ook digitale competenties en taalondersteuning, bijvoorbeeld via het gebruik van Artificiële intelligentie.

"Het voortraject verlaagt de drempel voor deze mensen om vervolgens ook effectief deel te nemen aan een EVC-traject voor kinderbegeleiders," legt Syntra-projectcoördinator Ann De Cnodder AB, uit. "We zijn verheugd te zien dat enkelen van de afgestudeerden al ambitie tonen om deze stap te zetten."

“Een cursist die tijdens haar opleiding solliciteerde, is in een kinderdagverblijf aangeworven als logistiek medewerker. Het volgen van opleidingen opent dus beslist deuren”, aldus Lieve Jacobs, docent bij Syntra AB.

De positieve resultaten van dit initiatief zijn een stimulans voor de voortzetting van vergelijkbare programma's.

Dit project ontvangt financiële steun van Provincie Antwerpen binnen de projectoproep “co-creatie van aangepast opleidingsaanbod”. Hiermee wil de provincie Antwerpen de inzetbaar- en weerbaarheid van kort- en oudgeschoolde werkenden verhogen via het versterken van (digitale) basisgeletterdheid alsook de leercultuur in ondernemingen ondersteunen -  https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dese/deis/appel3.html -  ann.decnodder@syntra-ab.be
#levenslangleren #ondernemersopleidingen #Appel3

Deel dit artikel